Welkom op mijn blog
Ik schrijf stukjes over het dagelijkse leven in mijn gezin, op het werk of in de kerk en over de omgang met God.
Mijn verlangen is om je te bemoedigen, aan te vuren en van elkaar te leren.
Veel zegen bij het lezen!

donderdag 29 december 2011

Vergeving

Al twee dagen beloof ik dat ik even naast m'n dochter in bed kom liggen bij het slapen gaan. Al twee dagen lukt het niet omdat het door omstandigheden te laat is geworden. 'Maham, je zou al twee dagen "bijliggen" en je hebt het niet gedaan'.... 'Ja', zeg ik, 'ik had het niet moeten beloven, maar morgen kom ik bij je liggen hoor...'. Dan dat blonde koppie om het hoekje van de deur, vanuit haar hoge bed..'Mam, ik vergeef je hoor'.
Nou is dit ogenschijnlijk iets makkelijks, maar het kinderlijke ervan, moet ons aan het denken zetten. Want vergeven, is dat wel zo gemakkelijk? Als ik naar mezelf kijk, komt het rechtvaardigheidsgevoel toch al snel om de hoek kijken. En trots. Ieder mens heeft zijn trots. Kleine kinderen zeggen dan:'Ja, maar hij begon', en als volwassene doen we vaak niet anders. De wetten van Gods Koninkrijk werken echter anders. God vraagt soms dingen van ons die we eigenlijk niet willen. Uit ervaring weet ik dat je het ook niet alleen kan. De gedachte:'Laat die ander maar om vergeving vragen, hij zit fout', kan je heel erg bezighouden. Maar het is goed om je bij alles op Jezus te richten en niet op het probleem. Zet het desnoods een poosje aan de kant. Begin te wandelen met God. Ga Hem danken voor zijn Zoon, en voor je verlossing. Wees genadig, want ook jij hebt vergeving ontvangen. Hij is uitermate vernederd geweest, hij weet waar je door heen gaat, want het voelt als een vernedering, als je weet dat aan jouw vergeving gevraagd behoort te worden. Maar als je het niet doet, zul je merken dat je verbitterd raakt. Je raakt gevangen in je eigen gevoelens.
Waarom ik dit schrijf? Ik weet dat de waarheid vrij maakt. Als je een splinter laat zitten in je lijf zal hij gaan ontsteken en tenslotte je hele wezen aantasten. En God noemt ons Zijn schepsel, Hij wil dat wij volmaakt zijn en in vrijheid leven. Hij wil ook in je pijn komen, laat God daarin toe. Ontdek waarom je zo heftig reageert op bepaalde uitspraken van iemand. Ik geloof dat God je weer heel wil maken en steeds opnieuw een gebied zal blootleggen waar weer herstel in komt. Geef je over aan Hem, dank Hem onder alle omstandigheden en Hij zal een machtig werk in je doen. sterker nog: Hij is al begonnen.
Veel zegen met je overgave en ondervindt de bevrijdende werking hiervan!

4 opmerkingen:

 1. Mooie blog post Mirjam, weer iets om over na te denken. Die kinderlijke eerlijkheid is echt inspirerend hoor, daar wil ik altijd graag dichtbij blijven.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Tja die tijd ligt lang achter mij dat moeder in kwam stoppen. Toch droom ik er nog wel eens over. Of dat ze me in de vroege morgen wekte om naar school te gaan. Dan lijkt het even of haar stem weer klinkt onderaan de trap. Goede herinneringen zijn kostbaar en we kunnen onze kinderen er niet genoeg meegeven in het leven. Het zal hun troost zijn als het leven eens pijn doet.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Zo is het, maar het belangrijkste wat ik in mn verhaal wilde duidelijk maken is een kinderlijk hart dat in staat is om te vergeven. Van kinderen kun je vaak veel leren is mijn ervaring. Wat ik vaak een mooie tekst vind is deze: zoals een vader zich ontfermt over Zijn kinderen, zo ontfermt Hij zich over degenen die Hem liefhebben. God is een Vader die te vertrouwen is en vanuit die veilige haven mag al ons handelen zijn. Zegen voor 2012!

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Vergeven wat kan het moeilijk zijn. Soms doen mensen elkaar ook zulke vreselijke dingen aan dat vergeving een heel proces is waar je in een heel leven mee bezig kan zijn. Bedoel nu niet de kleine zaken doe mensen elkaar aan kunnen doen maar ik heb net het boek uit van Sabine Dardenne en als je zoiets verschrikkelijks overkomt, dan heb je een hele weg te gaan om zulk een schoft in he hartje een plekje te geven.

  Ik kom je een zalig nieuw jaar toewensen en leuk dat we dus een gemeenschappelijke vriend hebben of eigenlijk zelfs twee.

  BeantwoordenVerwijderen