Welkom op mijn blog
Ik schrijf stukjes over het dagelijkse leven in mijn gezin, op het werk of in de kerk en over de omgang met God.
Mijn verlangen is om je te bemoedigen, aan te vuren en van elkaar te leren.
Veel zegen bij het lezen!

vrijdag 16 december 2011

Cliche

Iets dat al zo vaak gezegd is dat het niet veel meer betekent
Je kent het wel, zo'n nietszeggende begroeting: "Vies weertje, hey". Of een standaard: "Alles goed?", of: "Pff druk druk druk". Zo'n praatje waar je geen gesprek van verwacht. En al helemaal niet op zit te wachten. Stel dat iemand vraagt: "Alles goed?", en je zegt: "Heb je even een uurtje?"... ondiepe nietszeggene gesprekken.
Ik stel me zo voor dat ik op een ochtend op weg naar school Jezus tegenkomt. Jezus kon met weinig woorden tot grote diepgang komen. Zijn woorden maakten verschil. Ik zie mezelf al lopen. "Goedemorgen Heer", zeg ik. "Bekeer je, en ook goede morgen", zegt Hij. Ik denk dat ik achter mn oor krabbbel en ga nadenken. De volgende morgen kom ik Hem weer tegen. Met iets meer voorzichtigheid zeg ik: "Goedemorgen Heer". Hij zegt: "Ook goedemorgen, laat je dopen". Nieuwsgierig geworden, zeg ik de volgende morgen opnieuw goedemorgen. Hij zegt: "Ik heb je altijd al liefgehad, volg mij".
Dit is natuurlijk maar fantasie, maar ik wil je aanmoedigen en ook mezelf om dieper te gaan en het verschil te maken. Een positief antwoord tegenover een negatieve opmerking. En geduld, veel geduld. Je hoeft niet te getuigen, je bent als het goed is een getuige. Ik daag je uit om verder te luisteren naar dat wat iemand niet zegt, en de juiste opmerking te maken. Veel zegen voor vandaag. Wees een bemoediger. Jij maakt het verschil!

4 opmerkingen:

 1. Mirjam, mooi stukje... dat vind ik zo gaaf aan Jezus: weinig woorden, toch veel zeggen. Natuurlijk was ie ook wel eens lang van stof, zoals we in het evangelie van Johannes kunnen lezen. Maar zijn one-liners vind ik het mooist! en ja, een bemoediger zijn , dat is mijn verlangen ook.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Ik heb Hem laatst nog ontmoet (met respect) bij de Lidl. Hij zat in een invalidewagentje en had hulp nodig. Vreemd maar als je ogen open zijn gegaan zie ik Hem overal. In de oude man die valt op straat, die moeder wier man is weggelopen naar een andere vrouw en zelfs in die lastige oude buurvrouw die wel lastig is, maar ergens toch ook zo om een beetje aandacht verlegen zit. Ik groet je uit een regenachtig Gouda en zoals je al sprak:"wij maken het verschil." Al moet ik eerlijk zeggen dat ik er vaak een bende van maak. Gelukkig is Hij er dan voor mij....

  P.s ik moet als Woordverificatie: "trutt" intypen. Ehh, de duivel is overal, haha...

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Nou Marja, een bemoediger ben je al volgens mij;)!
  Hoop dat je zelf ook regelmatig bemoedigd word door de mensen om je heen.

  Clint, fijn dat je ervaart dat Hij er is als je faalt, en ja we komen Jezus overal tegen, fijn dat je er oog voor hebt!

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Tja de Heer heeft denk ik veel tot ons te zeggen. Waarom we Hem zo weinig horen? Geen idee. Zitten onze oren dicht? Luisteren we niet goed of (en dat denk ik eerder) is het nu nog de tijd dat Hij door de bijbel en de zachte stem van de Geest spreekt. Dat soort suizen waardoor Eliza wist: het is de Heer. Misschien hebben we wel te veel aan ons hoofd om dat zachte ruisen op te merken. Gelukkig hebben we dat:"IK houd van je" wel heel duidelijk mogen horen.

  BeantwoordenVerwijderen